Actualitatea consulatului

Vizita în regiunea Odessa a domnului Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni

În perioada 22-24 ianuarie 2016, o delegație condusă de domnul Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, a efectuat o vizită în regiunea Odessa, unde a avut întâlniri cu autoritățile locale și comunitatea românească din regiune.

 Agenda vizitei a inclus o întâlnire cu Mihail Saakaşvili, guvernator al regiunii Odessa. Cu această ocazie a fost solicitat sprijinul părții ucrainene pentru îmbunătățirea învățământului în limba maternă, unificarea programei de învățământ pentru cele trei regiuni din Ucraina unde trăiesc comunități românești, precum și pentru a nu fi perpetuate modele identitare de divizare artificială a comunității românești din regiunea Odessa. De asemenea, au fost trecute în revistă principalele proiecte transfrontaliere din cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și modalitățile concrete de implementare ale acestora.

Delegația română a avut întâlniri cu președintele Consiliului Regional Odessa, Anatol Urbanskii, cu primarul localității Izmail, Andrei Abramcenko și cu Valentina Stoikova, președinta Administrației Raionale Izmail.

În cadrul discuțiilor cu autoritățile ucrainene, ministrul delegat a reafirmat importanța asigurării unui învățământ de calitate în limba maternă pentru minoritatea română din regiunea Odessa și a pledat pentru o abordare conformă cu standardele europene în acest domeniu, fără a se perpetua o divizare artificială a comunității românești.

Au fost discutate aspecte concrete ale cooperării transfrontaliere, ministrul delegat subliniind disponibilitatea și deschiderea părții române de a furniza expertiză și de a colabora cu partea ucraineană pentru implementarea unor proiecte care să contribuie la prosperitatea locuitorilor din regiunea Odessa.

Autoritățile locale din regiunea Odessa au exprimat deschidere față de intenția părții române de a deschide un Centru Cultural Românesc la Izmail, menit să promoveze valorile culturale românești și limba română.

La întrevederea cu reprezentanții comunității românești din regiunea Odessa au fost prezentate prioritățile Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și a fost dezbătută situația învățământului în limba română, importanța marcării în spațiul public a contribuției unor personalități de origine română la istoria celor două țări, precum și necesitățile mediului asociativ românesc.

Din delegația ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni în regiunea Odessa au mai facut parte consilierul de stat Sandra Pralong, șef al Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor din cadrul Administrației Prezidențiale, Cornel Ionescu, Ambasador al României în Ucraina, senatorul Iulian Cristache, membru al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni din Senatul României, secretarul de stat Cezar Radu Soare, din cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

 

 

 

ANUNŢ / ОБЪЯВЛЕНИЕ! _ Zile libere / Офіційні вихідні дні

09.04.2019

În perioada 26 aprilie – 1 mai 2019 Consulatul General al României la Odesa nu lucrează cu publicul. Zile de sărbătoare…

Lansarea „Ghidului alegătorului român în străinătate” în contextul alegerilor europarlamentare

24.04.2019

În contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe lansează „Ghidul…

Alegeri Europarlamentare – 26 mai 2019 / Elections to the European Parliament – 26 of May 2019

16.04.2019

Acreditarea reprezentanților externi ai mass-media și a observatorilor externi pentru alegerile pentru membrii din România în…

Selecție pentru Naționala Under 15 a României (20-27 iulie 2019)

25.03.2019

Federația Română de Fotbal aduce la cunoștință faptul că în perioada 20-27 iulie 2019 va organiza o Tabără de Vară destinată…