Comunitatea românească

Proiecte MAE pentru comunitate

 

ISTORIC

Consiliul pentru Problemele Românilor de Pretutindeni a fost înfiinţat în anul 1995 în cadrul aparatului de lucru al primului-ministru şi a reprezentat prima structură pentru sprijinirea comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării.

În 1998, a fost creat Subsecretariatul de Stat pentru Românii de Pretutindeni, în 1999, acesta fiind transformat în Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare.

În ianuarie 2001 Departamentul fost redenumit – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) – şi a intrat în componenţa Ministerului Informaţiilor Publice.

În 2003, DRP a fost transferat în subordinea Secretariatului General al Guvernului, iar în martie 2004, în subordinea Cancelariei primului-ministru.

Din anul 2012 DPRRP functioneaza În subordinea Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei.

 

OBIECTIVE

Departamentul politici pentru relația cu Românii de Pretutindeni elaborează şi aplică politica în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, în conformitate cu obiectivele majore de politică externă ale României şi cu Programul de Guvernare.

Strategia naţională privind relaţiile cu românii de pretutindeni are la bază principiul identificării soluţiilor adecvate situaţiilor particulare existente în cadrul comunităţilor româneşti din vecinătatea României şi din emigraţie sau ale originarilor din ţara noastră.  

 

PROGRAME

În conformitate cu obiectivele de guvernare şi în funcţie de necesităţile comunităţilor româneşti, DPRRP şi-a fixat propriile obiective privind programele de finanţare pentru anul 2012.

DPRRP îşi propune să continue demersurile vizând susţinerea afirmării şi păstrării identităţii culturale şi spirituale româneşti în comunităţile de peste hotare.

Anual, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni selecteaza o serie de proiecte depuse de comunitatile romanesti din strainatate pe care finanteaza pentru implementarea lor in cadrul tarilor de domiciliu.

Urmare a finalizării procedurii de evaluare şi selectare a cererilor depuse în cadrul sesiunii de finanţare 2013, vă aducem la cunoştinţă faptul că au fost înregistrate 547 de proiecte, în valoare totală de 73.506.645 lei.

Precizăm că bugetul alocat Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni pentru anul 2013 este de 10.000.000 lei.

Din totalul de 547 de proiecte, a fost selectat un număr de 207 în vederea acordării de finanţări nerambursabile. Candidaţii selectaţi vor deveni beneficiari ai fondurilor puse la dispoziţie de către DPRRP numai după semnarea contractelor de către ambele părţi.

 

GHIDUL ALEGĂTORULUI ROMÂN DIN STRĂINĂTATE-ALEGERILE PENTRU PREȘEDINTELE ROMÂNIEI DIN ANUL 2019

22.10.2019

Alegerile prezidențiale din anul 2019 se vor desfășura după reguli noi, stabilite prin: Legea nr. 370/2004 pentru…

Ghidului privind rezidența fiscală a persoanelor fizice

12.08.2019

În cadrul demersurilor de informare a cetățenilor români care se află temporar/permanent în străinătate, Agenția Națională de…

ANUNȚ ÎNSCRIERI PENTRU PARTICIPAREA LA FORUMUL ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

23.07.2019

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni lansează invitația către reprezentanții mediului asociativ românesc din afara granițelor…

Școala de Limbă Română pentru copiii din Ismail

13.06.2019

La Centrul de Informare al României din Ismail (CIRI), din cadrul Universității Umaniste de Stat, s-a deschis, în premieră,…